Kubki smakowe znajdujące się na ludzkim języku pozwalają odczuwać aż 5 smaków: kwaśny, gorzki, słony, słodki, umami. Im więcej receptorów zostanie pobudzonych podczas jedzenia, tym silniej odczuwany jest dany smak. Warto wiedzieć, że zmysł smaku współpracuje ze zmysłem węchu.

Z kolei odczuwane przez nas aromaty to połączone ze sobą atomy przenoszone wraz z cząsteczkami powietrza. W taki sposób zostają one przetransportowane do jamy nosowej, gdzie przyklejają się do śluzu. Atomy docierają do zlokalizowanych na rzęskach komórek receptorowych, które rozpoznają zapach i przekazują go do węchomózgowia w postaci impulsów elektrycznych.

Schorzenia zatok przynosowych, niedrożność nosa czy alergia, to najczęstsze przyczyny utraty smaku i węchu. Odpowiednia diagnoza i leczenie dają szansę na powrót czynności tych zmysłów. Jednak nie tylko laryngolodzy, ale także neurolodzy diagnozują zaburzenia czynności tych zmysłów na poziomie ośrodkowego układu nerwowego.